Reproduktion

Reproduktion​

 

Parring af tæve

​Den ideelle alder for første parring og drægtighed er når hunden er 2-3 år gammel. Hvor gammel en tæve kan være når den får sit første kuld er meget afhængig af race, kondition og temperament. Spørg endelig din dyrlæge til råds.

Det optimale parringstidspunkt er 48 timer efter ægløsning.

For fastsættelse af parringstidspunkt kan man progesteronteste hunden og lave celleskrab.​

Progesteronmåling

Når tæven har ægløsning stiger progesteronkoncentrationen i blodet markant. Vi kan på Holstebro Dyrehospital tilbyde denne test, og det betyder at du kan få svar inden for få timer.

Det anbefales man tester tæven første gang når den er 7-8 dage efter opstart af løbetid og derefter hver 2-3. dag indtil ægløsning. Der kan være stor variation fra tæve til tæve for hvornår ægløsning finder sted.​

Vær opmærksom på at værdier er vejledende og afhænger test typen.

​Inseminering af hund

I nogle tilfælde kan inseminering være nødvendig. Geografiske årsager kan gøre at det ikke er muligt at bringe han og tæve sammen. Det anbefales at lave progesteron måling og celleskrab på tæven inden inseminering for at sikre de bedste odds.

Læs mere om inseminering og vudering af sædkvailitet her.

​Ultralydsscanning

Vi tilbyder drægtighedsscanning af din drægtige tæve.

Vi anbefaler scanning når tæven er ca. 28 dage henne i drægtigheden. Ved en scanning kan man se om hvalpene lever og trives.

Det er vanskeligt at give et nøjagtigt svar, når det gælder antallet af fostre, ved en ultralydsundersøgelse.

Dette skyldes at fostrene er i konstant bevægelse, og at man ikke kan tage et billed at alle fostre samtidigt og derfor kan samme foster tælles flere gange.

Ved fødselskomplikationer kan der foretages ultralyd af fostrene for at vurdere deres hjerteaktivitet og tilstand, da denne giver os et indblik i hvor kritisk tilstanden er nu og her.

Drægtighedsdiagnostik med røntgen

For at få en idé om antallet af fostre kan en røntgenundersøgelse udføres efter ca. 50 dages drægtighed, da det er her fostrenes skelet normalt bliver forkalkede, og derved kan tælles på røntgen.
Røntgen er i dette tilfælde mere pålideligt end ultralyd til at bestemme antallet af fostre, specielt hvis du ønsker at vide hvad man skal forvente til den forstående fødsel.

Røntgen er sikker, smertefri og foretages i rolige omgivelser, hvor vi gør vores for at undgå unødvendig stress for tæve og hvalpe.

 

rgt2
(+45) 97 42 17 99
post@hhd.dk