Hudsygdomme

Hud- og pelsproblemer

​​Rigtig mange hunde og nogle katte lider af  hudproblemer. Derfor oplever mange kæledyrsejere at deres kæledyr på et eller andet tidspunkt må til dyrlægen for at blive undersøgt. Hudproblemet kan være kortvarigt, men det kan også udvikle sig til et langvarigt og kronisk problem.

​De mest almindelige symptomer er øreproblemer, slikken på poter, hårtab og ofte kløe. Katte kan desuden udvikle allergisk astma.

​Årsager til hudproblemer er mangfoldige og derfor kræver det en systematisk gennemgang for at finde den udløsende faktor. Ofte bliver problemet kompliceret af sekundære infektioner, der først skal behandles inden hovedproblemet kan lokaliseres.

​Udredningen af hudpatienten er først og fremmest at optage en grundig anamnese om hvornår problemet ses og hvordan det udarter sig. For at lette arbejdsgangen vil kæledyrsejeren ofte blive bedt om at udfylde en formular hjemmefra og svare på nogle spørgsmål. Formularen kan udfyldes og udskrives her fra hjemmesiden.

(Link til formularen)

Symptomer relateret til hud- og pelsproblemer:

  • ​Kløe over hele kroppen året rundt
  • Hudforandringer /rødme i huden
  • Øreproblemer
  • Hudinfektioner
  • Slikker / gnaver poter
  • Kører på halen
  • Tynd pels eller pelstab
  • Opkast/diarre/øget flatulens (prutten)

​Symptomerne debuterer ofte ved 2-3 års alderen (evt. ved 4-6 mdr.), men kan ses i alle aldre og racer.

Alle hunde kan få hud- og pelsproblemer men nogle racer er mere disponerede end andre. Prædisponerede racer er West highland white terrier, Bulldogs, Bullterrier, Boxer, Retriever, Dalmatiner, Schæfer mfl.

 

Atopisk dermatitis

Atopisk dermatitis er en tilstand, hvor hunden udvikler allergi overfor allergener i dens omgivelser og har kløe som det dominerende symptom. Denne type for allergi anses for at være arvelig, og dyret vil være allergisk hele livet.

​Allergener optages især igennem hudens overflade, men også gennem luftvejene og fordøjelsessystemet. Ofte reagerer en hund med atopisk dermatitis også på fødemidler.

​Symptomerne på atopisk dermatitis starter ofte ved 1-2 års alderen. Det første symptom er kløe uden synlige forandringer i huden. Kløen ses oftest i ører, på poter, i armhuler og lyske.

​Med tiden kommer der synlige forandringer som slidt pels, hårtab, kradsesår og områder med fortykkelse af huden og mørkpigmentering hvor hunden klør sig.​

Ofte får hunden infektioner i huden som kræver behandling. Mange hunde med atopisk dermatitis får øregangseksem som eneste symptom. Der kan komme slimet flåd fra øjnene med rødme, hævelse og nysen.

​Diagnosen atopisk allergisk dermatitis kræver en systematisk gennemgang af symptomer og udelukkelse af andre årsager til kløen (lopper, øremider, pelsmider, skabmider, mavetarmparasitter og infektioner med bakterier eller svampe, fødemiddelreaktion/foderintolerance mm).

Udelukkelsesdiæten benyttes ved mistanke om fødemiddelreaktion/foderintolerence, og består i at begrænse antallet af fødemidler, og fodre den med noget som den ikke tidligere har fået. Her anvendes ofte HY-diæter (hvor proteinerne er spaltet således kroppen ikke reagerer) eller en NY-diæt, bestående af én ny kulhydrat kilde og én ny protein kilde fx kænguru.Foderdiæten skal følges konsekvent i minimum 8-12 uge, her er det vigtigt at dyret ikke får andet end diætfoderet, heller ikke vitamintilskud, godbidder, tyggenben eller medicin med smagsstoffer i. Katte skal holdes inde i testperioden, da de ofte selv supplerer deres kost med at fange mus, fugle og andre smådyr.

​Der kan, udover biopsitagning, laves en allergitest for at se hvilke allergener hunden reagerer overfor. Allergitesten kan enten laves som en blodprøve eller en prik test

Behandling af atopisk dermatitis​

​Behandlingen består som regel i en kombination af symptomatisk behandling for at dæmpe hundens/kattens symptomer og hyposensibilisering med vaccination overfor problematiske allergeners på en allergitest, for at se hvilke allergener dyret reagerer på. Ud fra testen kan der fremstilles en vaccine specielt rettet mod de problematiske allergener. Hunden/katten vaccineres derefter ud fra et livslangt vacccinations program​.

Hudproblemer er ofte komplekse og i mange tilfælde kræves en indgående udredning, for at finde frem til det grundlæggende problem. I visse tilfælde lykkes det ikke at finde det grundlæggende problem, men det er meget vigtigt at finde en behandling som holder symptomerne væk i det omfang det er muligt.
Ved mistænke om hud/pelsproblemer eller har du spørgsmål hertil, er man altid velkommen til at kontakte os for råd og vejledning.
(+45) 97 42 17 99
post@hhd.dk