Fodring af Kanin

Fodring

Kaniner spiser gerne hele tiden, og det skal de også, faktisk spiser de det meste, som du rilbyderdem. Det betyder dog ikke, at de har godt af det.

Mange tror, at kaniner skal leve af kaninfoder, gulerødder og andre grøntsager, men dette er langt fra rigtigt. . Kaniner har et meget følsomt fordøjelsessystem, så det er vigtigt at give den rette mad for at undgå problemer.

For at gøre det nemmere som kaninejer at holde et overblik over hvordan din kanins kost bør se ud, anbefaler vi kaninens kostpyramide. 

Kaninens kostpyramide indeholder følgende lag:

  • Hø og græs (80-90%)
  • Grøntsager (15%)
  • Foderpiller (4%)
  • Snacks (1%)

Læs mere om fodring her 

Den største del af kaninens kostpyramide er af hø og græs, så det kommer nok ikke som nogen overraskelse, hø og græs skal fylde ca. 80-90% af din kanins kost. Det betyder, at din kanin skal have mulighed for at kunne spise enten hø eller græs på alle tider af døgnet, og gerne tilbydes nyt lækker hø/græs hver dag. Om sommeren kan man med fordel plukke de friske lækre græs udenfor.

Selvom grøntsager er gode for din kanin, fordi de indeholder ekstra væske, fibre og vitaminer, så er der forskel på, hvor sunde de forskellige grøntsager er for din kanin.

Når du vælger grøntsager, er det vigtigt at gå efter variation, så din kanin får en masse forskellige vitaminer og mineraler ind i dens kost. Gode grønsager er fx hoedsalat, rucula, ærgebælge (uden ærter), fennikel, hjertesalat, radisetoppe, kål og spinat. 

Krydderurter er sunde for både marsvin og kaniner. De er fyldt forskellige vitaminer og mineraler, fx er basilikum rig på A-vitamin og magnesium.
Estragon har tilsvarende et højt indhold af jod, A- og C-vitamin.

Gode krydderurter til kaniner: Basilikum, estragon, persille (brebaldet og kruse), koriander, brøndkarse, alm. karse, oregano, mynte, kørvel, timian, dild.

Foderpiller er en god måde at få mere fiber og næring ind i din kanins kost, men det er vigtigt, at det udgør den næste mindste del af din kanins kost. Køb kvalitetsfoderblandiner, og IKKE musli blandinger, da din kanin blot her vil spise de “lækre” ting og derfor ikke fodres korrekt. Forkert fodring med tørkost kan give din kanin dårlig mave og tandproblemer.

Den mindste del af kaninens kostpyramide er frugt og godbidder. Mange kaniner har en sød tand, så de vil faktisk hellere spise frugt end hø, hvis de har mulighed for det, det skyldes frugts høje indhold af frugtsukker.  Du skal tænke på frugt som fredagsslik for din kanin. Det er altså noget din kanin skal have, når den skal forkæles og ikke dagligt.

Udover alt det, som er vist i kaninens kostpyramide, er det vigtigt, at din kanin har adgang til frisk vand. Du kan både bruge en vandflaske eller en vandskål.

Hvad kan følgerne være af denne måde at fodre på?

Fordøjelsesproblemer:
Rigelige mængder fiberholdigt foder holder kaninens tarmkanal sund og funktionsdygtig.

Selv moderate mængder letfordøjeligt foder som korn og nødder mm kan sammen med mangel på fiber forrykke balancen, så tarmsystemet reagerer enten med diarré eller med at gå helt i stå. Begge dele gør kaninen syg og kan endda være livstruende.

Diarréen opdages ved, at kaninen er smurt ind bagi af ildelugtende afføring. Den er holdt op med at æde og sidder stille i et hjørne. Det er en situation, der skal tages hånd om med det samme. Hvis det er om sommeren, vil man ved kaniner, der lever i bure udendørs, kunne opleve, at fluer lægger deres æg i den tilsølede pels og  at de herefter udvikles til maddiker.

Ileus er den latinske betegnelse for et tarmsystem, der står helt stille, peristaltikken er gået i stå og tarmindholdet sendes ikke videre.  Der vil ske ophobning af luft pga gæring i bagerste tarmafsnit og kaninen vil virke udspilet. Det er en meget alvorlig situation, som kræver omgående dyrlægebehandling.

Tandproblemer:
Kaniner har tænder, der vokser hele livet og det er derfor meget vigtigt, at de hele tiden slibes af fiberholdigt foder. Sker det ikke, får kaninen alvorlige problemer.

Fedme:
Kaniner, der får for mange kalorier fra foderet og oveni dette ikke har mulighed for at bevæge sig ret meget, bliver nemt fede.  Udover det ubehag, det giver dem ikke at kunne soignere pelsen, kan de også blive ude af stand til at nå bagenden for at æde cecotropher. Den situation vil give alvorlig mistrivsel og fordøjelsesproblemer.

Fejlernæring:
Grovfoder (græs, hø mm) indeholder calcium og fosfor i et forhold, der er optimalt for knoglerne. Modsat dette ses der i kraftfoderet (korn, nødder mm) et alt for højt indhold af fosfor. Det har betydning for knoglerne, ikke mindst i kraniet. Her kan en afkalkning af knoglerne bevirke en kraftig forværring af tandproblemerne.

(+45) 97 42 17 99
post@hhd.dk