Seniorkat

Seniorkat​

Ligesom med mennesker er aldringsprocessen en individuel oplevelse, og forskellige katte viser tegn på aldring på forskellige tidspunkter.

Når din kat er ca. 8 år, vil dyrlægen betragte den som en seniorkat og anbefale at der foretages mindst ét årligt senioreftersyn evt. inklusiv blodprøve, eftersom mange ældre katte udvikler bla. nyrer- og stofskiftelidelser.

Dyrlægens eftersyn af katten samt vejledning, tager højde for de specielle forhold, der gør sig gældende hos en ældre kat.​

​God livskvalitet hos seniorkatte kendetegnes ved at katten er glad for aktivitet, og at den nemt lader sig stimulere af omgivelserne, om end i mindre grad end tidligere.

​Mange fysiske funktioner ændres og reguleres med alderen. Det betyder, at din kat sanser svækkes f.eks. mister de ofte noget af deres smags-, lugte- og høresans, de sover mere, får nedsat muskelstyrke, og ikke har behov og lyst til så megen aktivitet som tidligere. Disse ændringer i kattens livsmønster er helt naturlige, og ikke nødvendigvis et udtryk  for dårlig livskvalitet.

Man har som ejer af en seniorkat meget stor indflydelse på, hvordan kattens otium vil forløbe. Man kan ved god pasning og pleje være med til at sikre, at katten får en behagelig og værdig alderdom.

​Afpas din kats fodermængde med dens aktivitetsniveau. Du skal for alt i verden undgå, at din kat bliver overvægtig.

Vær opmærksom på hvor meget din kat drikker. Ældre katte har nedsat evne til at regulere væskebalancen, og kommer let i væskeunderskud.

​Hold kattens sovested rent, tørt og varmt. Tænk på at seniorkatten får nedsat evne til at regulere kropstemperaturen, og at den derfor nemmere kommer til at fryse.

​Undersøg ofte kattens mund, øjne og ører. Munden skal undersøges for ømheder, rødt og hævet tandkøb, tandsten, løse tænder og hævelser. øjnene undersøges for flåd, uklarheder og rødme. Ørerne for unormal lugt, ømhed og hævelse.​

Som seniorkatte ejer er der en række almindelige symptomer, man bør holde øje med, som kan være tegn på et underliggende problem:

  • Tab af appetit eller vægt
  • Øget vandladning eller tørst
  • Stivhed, halten eller problemer med at rejse sig
  • Desorienteret, ængstelig eller usædvanlig adfærd

Generelt er katte gode til at skjule sygdom, og de vil hellere begrænse de bevægelser eller aktiviteter, frem for at vise de har ondt eller smerter. Det er derfor vigtigt at bemærke enhver lille ændring i kattens adfærd, eller ring og spørg klinikken hvis du er usikker på om din kat skal ind til et check.

(+45) 97 42 17 99
post@hhd.dk