Senior hund
Din hun er senior når den er i alderen 6-9 år, afhængigt af race. Jo større og tungere race, jo tidligere er hunden en seniorhund. Seniorhunde kan have mange gode og aktive hundeår, men det er vigtigt at holde øje med helbredet på din seniorhund. Forebyggende årlige sundhedstjek kan betyde at du opdager eventuelle sygdomme tidligt i forløbet, og dermed får bedre behandlingsmuligheder og prognose for din hund.
Almindelige symptomer på aldersrelateret sygdom er:
-
- Nedsat aktivitetsniveau og mindre lyst til leg
- Nedsat eller ændret spise- og drikkelyst
- Tab af pels
- Ændring i vægt (tykkere/tyndere)
- Ændring i facon/krop
- Ændret adfærd (nedstemt, forvirrethed, agressivitet, nervøsitet)
- Besværet / stiv gang, halthed efter hvile
- Urenlighed
- Tisser ofte og i kort tid
- Hyppig diarré og/eller opkast
Gigt hos hund
Hos hunde over 8 år regner man med at mindst 80 % lider af slidgigt i et eller flere led.
Gigt betragtes derfor som en hyppigt forekommende lidelse hos vores kæledyr, når de bliver ældre. Udviklingen af gigt sker langsomt og det kan derfor være svært at erkende i starten. Mange dyr er desuden gode til at skjule deres problemer og derfor er gigten ofte fremskreden, når det bliver tydeligt.
Gigt opstår primært som følge af et langt hundeliv-den daglige belastning slider på leddene. Derudover kan ledsygdomme som albue- og hofteleds dysplasi være årsag til smertefulde forandringer i leddene. Akutte skader på led og knogler kan også give forandringer i leddene, overvægt er en alvorlig disponerende faktor for øget belastning på leddene og give smertevoldende gigt forandringer.
Ved mistanke om gigt undersøges hundens led, og ved tegn på stivhed eller smerte, kan der være mistanke om begyndende gigt. Videre undersøgelse med for eksempel røntgen, giver en dybere forståelse af det enkelte tilfælde af slidgigt samt graden heraf. Når den rigtige diagnose er stillet, er det muligt at fastlægge behandling/medicering, motion og fodring for at opnå det bedste resultat. Hvis begyndende gigt opdages og behandles tidligt, kan man forsinke udviklingen og dermed hundens liv på lang sigt.
Behandlingen er afhængig af hundens alder og hvilke led der er tale om. Det drejer sig om at stoppe eller forsinke udviklingen af gigten, så godt man kan og så tidligt som muligt. Man bremser betændelses tilstanden ved hjælp af special kost (leddiæter) eller kosttilskud med blandt andet ekstra glucosamin (Canosan, Flexadin el. lignende) samt olietilskud med omega 3 og omega 6 fedtsyrer (ikke almindelig lakseolie). Derudover finders der i dag flere typer gigtmedicin, der gives ved dyrlægen som injektioner.
Fysioterapi, kiropraktik, massage og laserterapi (se under menupunkter) bruges som supplement til behandling, ligesom evt smertestillende gigtmedicin kan blive nødvendigt.
Eventuel overvægt skal naturligvis korrigeres, da overvægt belaster leddene yderligere.
Symptomer på gigt:
Det er vigtigt at være opmærksom på ændringer i hundens adfærd som f.eks at
- Hunden ikke vil gå tur eller lege som før
- Hunden ikke vil hoppe op i bilen som den plejer
- Hunden har svært ved at rejse sig op
- Hunden ikke vil gå på trapper
- Hunden virker stiv eller har svært ved at komme igang efter hvile
- Hunden halter eller går stift
- Hunden spiser ikke som den plejer
- Hunden sover mere
- Hunden gnaver eller slikker sig visse steder på kroppen
- Hvis din hund ændrer sit bevægelsesmønster.
- Hvis din hund har opsvulmede og varme led.
Har du brug for råd og vejledning til hvordan du hjælper din hund bedst muligt, står vi altid klar til at hjælpe dig enten på klinikker eller på tlf. 97 42 17 99