Fødsel
Drægtighedsperioden er for en hund ca. 63 dage. Det kan variere fra parringspunktet, da man ikke kan vide om æggene er befrugtet med det samme, eller først nogle dage efter parringen. Ved gentagne parringer vil der ligeledes være usikkerhed ud fra hvilken parring, der er sket befrugtning.
De fleste tæver bliver mere urolige nogle dage før fødsel, men andre er helt rolige indtil de går i gang med fødslen. De fleste vil fra 6. drægtighedsuge have slimet/sejt udflåd, som er klar til mælke farvet, og de sidste par uger før fødsel vil der ske yderligere hævelse af mælkekirtlerne.
Måling af temperatur
Det sikreste tegn på snarlig fødsel, er temperaturfald på ca. 1 grad (til temp. om omkring 36,6-36,7 grader). Tævens normal temperatur under drægtighed ligger normalt på ca. 37,2 til 38,5 grader.
Temperaturen måles i endetarmen med et termometer. Begynd gerne 1 uges tid før forventet fødsel. Der måles 4 x dagligt fordelt på døgnet, gerne samme tidspunkter fra dag til dag, noter målingerne ned.
Den dag, temperaturen falder med ca. 1 grad (ca. 36,6-36,7) ved man at fødslen normalt sker indenfor ca. 1-1,5 døgn. OBS ikke alle tæver dropper helt så meget, så vær opmærksom på din tæve. Ved temperatur fald, er det en god ide at dobbelt tjekke målingen to gange i træk.
Opblokningsfasen
Under opblokningen, som normal tager fra 6-12 timer, er det helt normalt at tæven er urolig, sitrer, halser, puster, kaster op, ryster, søger kontakt, og vil ud hele tiden. Luft altid tæven i snor, og tag for en sikkerheds skyld et håndklæde og lygte med, hvis det er mørkt udenfor, hun kan nemlig risikere at føde en hvalp udenfor.
Fødekasse
Sørg for at tæven har en fødekasse, gerne af træ eller andet som nemt kan tørres af/rengøres, og af en størrelse så tæven sagtens kan ligge udstrakt. Den skal være klar minimum en uge eller to før fødsel, så tæven har tid til at vænne sig til kassen og blive tryg ved at sover der. Ikke alle tæver vil føde i fødekassen, men måske hellere i deres hundekurv. Lad evt. tæven få første hvalp der, så der er ro på tæven, så kan man efterfølgende flytte tæve og hvalp til fødekassen. Læg rigeligt med håndklæder i bunden af kassen, de er lette at skifte ud, når der bliver fugtigt af fostervæske mm, Temperaturen hvor tæven opholder sig bør være 22-25 grader.
Det er vigtigt at tæven får fred og ro til fødslen. Vær opmærksom på, at der er forskel på hunde, nogle er mest trygge hvis ejeren er helt tæt på, andre ønsker mere afstand, men der bør altid være ro på omgivelserne, og de skal være under opsyn. Forvent aldrig at en førstegangs fødende tæve bare klarer det hele selv, mange har brug for en hjælpende hånd, hvis alle hvalpe skal overleve.
Selve fødslen
Når fødslen går i gang, vil fostervandet komme først. Fostervandet bør være klart, hvis ikke er det en god ide at kontakte dyrlægen. Dog kan der i løbet af fødslen sagtens kommen en del mørkegrønt fostervand fra tæven. Ca. 2 timer efter fostervandet er gået, bør den første hvalp normalt være født, ellers kan det være en god ide at rådføre sig med dyrlægen.
Der vil først komme nogle “placerings veer” og når hvalpen nærmer sig bækkenet vil de kraftige presse veer komme. Obs tæven må ikke have kraftige veer i mere end max 20-30 minutter uden at der kommer en hvalp. Hvis der går længere tid skal dyrlægen kontaktes.
Kommer en hvalp kun halvvejs ud, og sidder “fast” kan man forsøge at lirke den ud. Tag fat om hele hvalpen, ikke kun et ben eller et øre, da man kan risikere at trække den legemsdel af. Træk kun når tæven presser, og man skal forestille sig, at den skal trækkes videre frem mellem tævens forben, for at få den i rigtige retning.
Det kan være nødvendigt at bryde fosterhinden på de første par hvalpe når de er født , hvis tæven ikke selv straks går i gang med at ordne dem. Vær opmærksom på at tæven ikke bidder navlestrengen over for tæt på maven, der skal gerne være en halv -til en hele cm navlestreng som rest.
Vej hvalpene og noter deres vægt ned (vægten skal følges de næste mange uger). Derfor er det også nødvendigt at mærke hvalpene f.eks. med bivoks farver (ej giftige) eller købe hvalpehalsbånd til dem.
Efter fødslen
Når man mener at tæven er færdig med at føde, (tæven er rolig, og hvalpene får lov at die) kan man evt. få hvalpene og tæven undersøgt indenfor de næste 24 timer. Dyrlægen kan så konstatere, at fødsel er vel overstået, sikre sig at mor og hvalpe er normale og har det godt. man kan få givet injektion med kalk og livmodersammentrækkende hormon, såfremt dette er nødvendigt.
Vær opmærksom på at tæven allerede nu bør køre på et hvalpefoder af højt kvalitet, fra 5. drægtighedsuge og så længe hun er diegivende. Det er meget vigtigt at hun kommer i gang med at spise med det samme efter fødslen, så hvis hun har manglende appetit, skal der kræses for hende. Vær opmærksom på at tæven kan være mere sart i maven efter fødslen, så kræs kun med ting der er milde for maven f.eks æg, kylling, ris, lys fisk mm.
Sørg for at veje hvalpene mindst en gang dagligt. Tæven og hvalpene bør have mest muligt ro de første 3 uger.
Det er også vigtigt at give såvel tæve samt hvalpe ormekur flere gange i løbet af de første 8 uger. Tæven gives i ugen før fødsel. Hvalpene på dag 9 og derefter hver 2. uge. Tæven behandles samtidig med hvalpene.
Huskeliste – før fødsel
- Gør fødekassen klar i god tid (2-3 uger før), væn tæven til kassen.
- Hav alting klar, vær afslappet. Kun ca. 5% af tæverne har problemer med at føde selv.
- Ring evt. til dyrlægen, når hunden begynder at blokke op og få et vagtnummer i tilfælde af hjælp bliver nødvendigt.
- Håndklæder, saks, tråd, vægt, bivokst (til mærkning) og evt. kalk tilskud (Calcium – Sandox bruse tabletter) fås på apoteket.
Huskeliste – under fødslen
- Calciumtilskud fra fødslen begynder til slut, styrker veerne – brug Calcium – Sandox brusetabletter opløst, dog med mindst 2 timers interval. Fortsæt evt. med tilskud de næste tre dage, dog kun 2 gange dagligt. VIGTIGT – vi fraråder anden kalk form, brug af kalk med D-vitamin er forbudt, da dette kan give knogledefekter.
- Temperaturfald til under 37 grader indikerer aktiv fødsel
- Første fase af fødslen er opblokningen varer ca. 6-12 timer (uro, sitren, skraben, puster, søger kontakt)
- Anden fase er uddrivningen af hvalpe gennem bækkenåbningen. Fødsel af hvalpe med ca. 15 min til 2 timers mellemrum.
- Bind eller afklem navnestregnen min. 1-2cm fra hvalpens mave.
- Når hvalpene er født har de brug for varme, tør den godt og læg den til tæven så den kan få råmælk. Giv alle hvalpe puppy boost.
- Vej hvalpene og hold styr på deres fødselstidspunkt, vægt, køn, evt. misdannelser, om de kan komme af med afføring og om moderkagen kom ud sammen med hvalpen eller ej.
- Sørg for at købe ind, så der er til at man kan hjælpe en hvalp der ikke er i trivsel, selvom det er weekend, spørg din dyrlæge i god tid.
Huskeliste andet
- Håndklæder, saks, snor til navlestreng
- Vægt til vejning
- Mærkning af hvalpene fx bivoks (ikke giftigt)
- Mælkeerstatning, flaske, sutter, sprøjter
- Sug til at fjerne slim
- Ekstra lækker mad eller energi tilskud til tæven efter fødsel
(spørg evt din dyrlæge om råd) - Puppy Boost til hvalpene efter fødsel samt dagen efter
Faresignaler under fødslen
- Tæven går ikke i gang med at føde som forventet
- Der er ikke født nogen hvalp indenfor ca. 3 timer efter de første veer begyndte.
- Der er gået mere end 2-3 timer siden sidste hvalp
- Tæven viser tegn på sygdom/uro
- Der er gået mere end 30 min med stærke veer – uden at hvalpen er kommet til syne
- Der er kommet grønt sekret forud for første hvalp