Fluelarveangreb/flystrike
Om sommeren kan der optræde maddiker hos kaniner der går ude. Hvis pelsen i bagenden er sølet til af urin og/eller afføring og derfor lugter, kan fluer lugte det på lang afstand og vil komme og lægge æg i området. Efter et døgn klækkes æggene og bliver til små hvide larver, der hurtigt vokser.
Vender man en sådan kanin rundt, vil man i området mellem halen og kønsorganerne ofte finde myriader af maddiker. De lever af vævsvæsker og af den beskadigede hud og findes både ovenpå huden og under den.
Maddikeangreb kan skyldes forskellige ting
- Miljøfaktorer som fugtig og beskidt strøelse hos kaniner holdt udendøre kan udgøre en risiko.
- Hvis pelsen er konstant fugtig, vil huden nedenunder hurtigt tage skade og der udvikles en væskende hudbetændelse. Denne er meget ildelugtende (og smertevoldende) og vil hurtigt tiltrække fluer. Der kan være flere årsager til, at pelsen i bagenden bliver fugtig f.eks diarre og urinvejsproblemer.
- Er kaninen overvægtigt kan det ligeledes skabe problemer da kaninen ikke kan holde sig ren og der derfor sidder større eller mindre mængde caectrofer tilbage og giver et snavset og fugtigt miljø. Samme problem med at nå bagenden kan ses ved gigt problemer og smerter i ryggen.
- Fejlplacerede og for lange fortænder vil vanskeliggøre pleje af pelsen i bagenden. Dermed opstår sammenfiltret pels, som nemt tilsøles af urin og caecotrofer med hudbetændelse til følge.
Når kaninen er angrebet af maddiker er de ofte meget påvirkede af situationen og som det første gives smertestillende medicin og evt. væskebehandling. Dernæst skal man have området gjort rent og maddikerne fjernet.
Det gøres mest skånsomt med lunkent vand, gerne under en rindende hane. Derefter skal pelsen i området klippes med en maskine og der laves en god margen ud til den raske hud, således området får mulighed for at tørre. Under hele proceduren skal der tages hensyn til, at huden er beskadiget og meget skrøbelig.
Er kaninen holdt op med at æde, skal der fortsættes med intensiv behandling med tvangsfodring, fortsat væske- og smertebehandling, antibiotika og parasitdræbende indsprøjtning i nogle dage.
Selv om situationen kan virke noget dramatisk, er der gode udsigter til varig helbredelse, hvis man får grebet ind i tide og får korrigeret for det udløsende problem.
Da maddikeangreb altid er sekundært til en anden lidelse, skal der hurtigst muligt rettes op på denne, hvis det kan lade sig gøre. Den hyppigste årsag er fejlfodring med fiberfattigt foder og deraf følgende diarré og det er ikke så svært at ændre på. Det kan være mere vanskeligt med nogle af de andre årsager og der vil være tilfælde, hvor det er mest ansvarligt at lade kaninen aflive.
Det er altid vigtigt, at opretholde en høj hygiejne i buret, og undgå tilsølet strøelse. Korrekt fodring er meget vigtigt. Desuden anbefales det kaninejere, der holder deres kaniner udendørs, i sommermånederne dagligt at tjekke deres kaniner bagtil.
Kaniner med maddikeangreb bør tilses af en dyrlæge med det samme.