Fodring
Marsvin lever udelukkende af planteføde og deres tarmsystem er fra naturens side indrettet til at fordøje store mængder cellulose (fra planternes cellevæg). Det nedbrydes af bakterier i tarmen, der fungerer som gæringskamre. Det er vigtigt, at foderet har et højt indhold af fibre og ikke indeholder for mange kulhydrater. Dels af hensyn til balancen mellem tarmbakterierne, så der ikke dannes for meget gas/luft i tarmene, men også fordi det har stor betydning, at tænderne hele tiden bliver slebet ved at tygge på fibrene. Marsvinets tænder vokser nemlig hele livet og manglende tandslid kan give alvorlige problemer.
Et marsvins kost bør bestå af mindst 80% hø, 15% Grønt og max 5% tørfoder (ikke müsli blandinger).
Da mindst 80% af kosten bør bestå af godt hø (til gnavere), skal marsvinet skal have adgang til store mængder af hø døgnet rundt.
Det kan serveres enten i en bunke, som også kan bruges til at gemme sig i, eller i en høhæk. Man bør være opmærksom på, at hø ikke kan erstatte bladgrønt fuldstændigt, fordi de slibende silicater mister noget af deres sejhed, når græsset tørres til hø og dermed nedsættes sliddet på tænderne.
Tilbyd dit marsvin et varieret udbud af bladgrønt: mælkebøtter, grove græsarter, ukrudt, bredbladet persille, forskellige kålarter, bladselleri, spinat og mange andre. Der er næsten ingen begrænsninger, men man bør undgå bratte foderskift og ikke give for store mængder af samme slags grønt, før man har set, at marsvinet tåler det godt (der kan være individuelle forskelle).
Marsvin kan ikke selv danne C-vitamin, så derfor er det vigtigt at det tilføres med kosten. Det sker både med grøntfoderet og med foderpillerne. Der er særlig meget C-vitamin i peberfrugt, broccoli, grønkål og persille, men alt grønt indeholder en vis mængde. Hvis ikke der tilføres nok C-vitamin gennem en varieret kost, kan dette medføre C-vitamin mangel, som kan være skadeligt for dit marsvin.
Tørfoder, der er formalet og presset i piller, fremstillet specielt til marsvin er det optimale. Et sådant foder er tilpasset marsvins sarte fordøjelse og er tilsat C-vitamin. Der bør kun gives en lille mængde tørfoder hver dag, og når dette er spist, skal der ikke gives mere før næste dag.
Man kan som ejer nemt misvejledes eller falde for marsvineblandinger, når man køber nyt foder. Disse færdigblandinger består typisk af forskelligt slags korn, kerner, cornflakes, nødder, grønpiller, tørret frugt osv. Dette er en meget dårlig løsning og frådes at fodre med, detop fordi dyrene ofte udvælger de fede eller sukkerholdige ting som favoritter, og lader resten blive. Man får derved nemt kræsne og fejlernærede marsvin.
Læs mere om fodring her.
Fodring af marsvin med unger
Mange tror at man skal fodre anderledes når ens marsvin har fået unger. Men dette er ikke nødvendigvis sandt. Når marsvine unger fødes, er de fuldt udviklet, de fødes med pels, åbne øjne og spiser hø, grønt og fuldfoder på lige vilkår som deres mor – også selvom de dier.
Det kan i tilfælde af mange unge være nødvendigt at supplere hvis ungerne taber sig, netop fordi en marsvine hun, kun har to dievorter.
Sørg altid for at der er god med frisk hø og vand tilgængeligt. Tilbyd varieret grønd fx brændeldeblande har god effekt på hunner der producerer mælk (virker mælkestimulerende).