Røntgenundersøgelse
Forskellen i hvor meget røntgenstråling, der passerer kroppen, gør, at bløddele og knoglevæv fremstår med forskellig røntgentæthed på et røntgenbillede. Knogler fremstår mæsten hvidt, hvorimod kroppens muskler, organer mv. ses som forskellige grå nuancer. En stor del af røntgenstrålerne passere direkte igennem områder med meget luft, hvilket giver sorte områder på billedet.
Når røntgenbilledet er taget, er der ikke mere røntgenstråling tilbage i patienten eller i det lokale, hvor røntgenfotografering foregår.
Hvordan foregår en røntgenundersøgelse?
Den del af patienten, som skal undersøges, placeres under røntgenapparatet. Det er vigtigt at patienten ligger helt stille, for at få de bedste billeder af diagnostisk værdi. Billederne skydes inden for ganske kort tid, og gør ikke ondt eller skader patienten. Personalet vil bære røntgenforklæder for at undgå at blive udsat for røntgenstråling gentagne gange.
Dyrlægen kan som regel give svar på røntgenbillederne når du henter dit dyr, men nogle gange gives der først svar senere. Dette kan skyldes i tilfælde hvor det er nødvendigt at samarbejde med anden specialist indenfor området.
I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at supplere røntgenundersøgelsen med opfølgende billeder efter en vis periode, alternativt kombinere undersøgelsen med andre undersøgelser, dette vil være i samråd med din dyrlæge.
Røntgenundersøgelse af
hofter, albuer og skulder til DKK
Hofteledsdysplasi (HD), albueledsdysplasi (AD) og osteochondritis dissecans (OCD) er arveligt betingede udviklingslidelser.
Det kan forekomme hos mange forskellige racer, nogle racer er arveligt disponeret for netop dette.
På Holstebro Dyrehospital tilbyder vi røntgen i forbindelse med HD, AD og OCD samt indsendelse til DKK (Dansk Kennel Klub) i relation til sundhed og avl.
Det er vigtigt at du forud for en HD, AD eller OCD undersøgelse til DKK har forudbestilt rekvisitioner gennem kennelklubben, som du skal underskrive og medbringe til den pågældende dyrlæge.
For at resultatet kan offentliggøres, skal hunden være mindst 12 måneder gammel og ID-mærket. For visse racer gælder 18 måneder som grænsen. Skal resultatet registreres i Dansk Kennel Klub, så skal man medbringe en rekvisiton til dyrlægen. Denne finder du på www.hundeweb.dk.
Forberedelse til røntgen
Når dit dyr skal indlægges til røntgenundersøgelse gælder samme forbehold som til anden operation. Dit dyr skal være fastet, luftet godt af forud for indlæggelse, men må gerne drikke vand. Katte bør holdes inde, med risiko for de ikke er hjemme næste dag.
Læs mere om forberedelse her