Det sidste farvel

Det sidste farvel

Den endelig beslutning er svær følelsesmæssigt, og det er ikke altid nemt at træffe den. Nogle gange kan det være svært at sige stop. For hvor går grænsen for hvornår dyret lider eller livskvaliteten er nedsat?

Som ejer vil man altid gerne behandle sit dyr godt og have dem her længst muligt. Mange går og håber på at de sover stille og fredligt ind af sig selv, dette er dog langt fra tilfældet. Og de få gange vi ser det ske, skyldes det også længere varende sygdom som resulterer i pludselig død.

Det er derfor ikke uset, at man som ejer kommer senere til dyrlægen, end hvad man måske bør, netop fordi processen er svær. Det er ikke nemt at give slip og tage beslutningen om at sige farvel. Men vi tror på, at man bør se det som en rigtig hård dag et i ellers godt og langt liv. At vi som ejere, skylder vores kæledyr at de kommer herfra med værdighed og ikke bliver for vores skyld.

Det kan derfor være en god ide at tage snakken forud for fremtiden, hvad man gerne vil, hvad der skal ske bagefter og i tilfælde af sygdom, hvad der så skal ske? På den måde forholder man sig til, hvornår det kan være aktuelt at sige farvel, så den sidste tid bliver så smertefri som muligt og med god livskvalitet.

Din dyrlæge kan her være behjælpelig med råd og vejledning. Dyrlægens rolle er at formidle, hvordan og hvor meget dyrets livskvalitet vil blive påvirket, og hvad det bedste er, set fra dyrets perspektiv. Det indgår i en dyrlæges arbejde at sige til, når det ikke længere er forsvarligt at holde hunden i live. Selvom det altid er dig som ejer, der træffer den endelige beslutning.

 

Når beslutningen er taget

På Holstebro Dyrehospital vægter vi højt at det sidste farvel bliver så stressfrit og nærværende som muligt på denne svære dag. Vi tilbyder også aflivninger i hjemmet, til dem der foretrækker afskeden i egne omgivelser hjemme. Dette sker dog kun efter aftale med dyrlægen.

Aflivningen vil foregå i rolige omgivelser, uden at I vil blive forstyrret. I vil få mulighed både før og efter at tilbringe tid alene med jeres dyr.

Selvom dette er hårdt, anbefaler vi altid, at I er tilstede ved jeres kæledyr til de sidste, så dit dyr føler sig tryg i de sidste minutter. Selvom det er svært, og man ofte er meget følelsesmæssigt påvirket, er det værd at vide, at jo mere man selv slapper af, jo lettere er overgangen for ens dyr.

Aflivningen foregår hos en dyrlæge. Efter man har haft mulighed for at tilbringe lidt tid alene sammen, vil dyrlægen komme ind og klargøre til den første indsprøjtning, som gør dyret falder i dyb søvn. Dyret kan godt trækket vejret lidt tungt og endda snorke. Herefter vil dyrlægen gøre klar til den sidste indsprøjtning, som får hjertet til at stoppe med at slå.

I vil herefter få tid til at tage afsked i fred og ro.

Det vil også være muligt at få lavet et poteaftryk eller få gemt en tot hår, hvis man ønsker dette.

 

Hvad sker der bagefter?

Det er en god ide, at man som ejer forud for har besluttet hvad der skal ske bagefter. Ofte kan det være svært at tage stilling til i øjeblikket, hvor følelserne tager over, hvad der skal ske og om man får taget den rette beslutning.

Skal dyret begraves hjemme? Eller ønsker man dyret kremeret og i urne, så den kan begraves et andet sted eller skal asken spredes på ynglingsstedet i skoven? Eller vil man gerne have et mindesmykke, så man for altid vil have et minde med sig?

Mulighederne er i dag mange og der er hverken noget rigtigt eller forkert. Det er meget individuelt hvad man ønsker og hvordan man ønsker at forløbet bagefter.

Hvis dyret skal hjem og begraves i egen have, skal man blot sørge for at grave ca. 1 m ned.

Ønsker man ikke at begravet sit kæledyr hjemme, bliver dyret hentet af et kæledyrskrematoriet og kremeret. Man kan her vælge at få sit dyr enkelt kremeret, hvis man ønsker at få sit eget dyrs aske retur eller i urne.

Råd før den endelige beslutning

  • Rådfør dig altid med en dyrlæge – snak om dyrets fremtidsudsigter. Undgå at trække tiden unødvendigt.
  • Forsøg at tilsidesætte egne behov og fremfor dyrets.
  • Diskuter det i familien og forsøg at træffe beslutningen, mens dyret stadig er frisk. Hvor langt vil I gå med operationer og behandling?
  • Tag gerne en ven eller familie med, så ikke man står alene på dagen, da det kan være hårdt følelsesmæssigt.
  • Når børn bliver forklaret hvad der skal ske, kan de ofte være med, da det hele vil foregå meget stille og roligt.
  • Vær med til aflivningen og bliv hos dit dyr, dyret kender dig, din lugt og fortjener at du er der ved dens side til de sidste.
  • Tag på forhånd stilling til hvad der skal ske bagefter.

I samarbejde med Renatas Woodwork

Læs mere om urner, kreming og askesmykker på https://adakrem.dk/

(+45) 97 42 17 99
post@hhd.dk